logoCSEConsiliul Școlar al Elevilor al Colegiului Național "Liviu Rebreanu", Bistrița

De vorbă cu Carmen Ilea

Bine v-am găsit la al doilea interviu din cadrul proiectului „De vorbă cu profesorii”! 

De data aceasta, doamna profesoara Carmen Ilea ne-a făcut plăcerea de a ne răspunde la curiozitățile noastre cu privire la cariera, modul de gândire și viața personală.

Carmen Ilea, profesoară de fizică la Colegiul Național "Liviu Rebreanu" Bistrița, și-a eliberat programul său aglomerat pentru a ne oferi răspunsuri la întrebările din partea Consiliului Școlar al Elevilor. 

 

    Echipa CȘE: Ce v-a determinat să alegeți meseria de profesor?

    Carmen Ilea: Mi s-a mai adresat această întrebare. Răspunsul, firesc, este același- tradiția familiei. Bunicii și părinții, dascăli și ei, mi-au insuflat dragostea și respectul pentru ceilalți. Ce poate fi mai frumos decât să crești și să cultivi sufletul copiilor?

    Echipa CȘE: De ce calități are nevoie un profesor “de succes”?

    Carmen Ilea: Profesor de succes...Cred că fiecare dintre noi ne dorim să fim profesori de succes! Este o provocare! Trebuie să te poți dărui, să fii creativ, empatic, deschis, să poți comunica cu elevii tăi ca de la „suflet la suflet” și, nu în ultimul rând, un bun profesionist.

    Echipa CȘE: Care este cea mai mare provocare pe care o întâmpină elevii în zilele noastre? Dar profesorii?

    Carmen Ilea: Cea mai mare provocare: timpul și timpurile! Azi, elevii pot să acceseze cu ușurință foarte multă informație, practic la un click-distanță. Asta îi face puțin mai nerăbdători, vrând să obțină cât mai mult, cât mai rapid, însă cu un efort minim. Lipsa modelelor într-o societate bulversată, care nu mai promovează cu adevăvart valoarea ei, ci mimarea ei, nu le este un sprijin real. Asta îi face vulnerabili, nu mai au încredere în forțele proprii și e mare păcat pentru că au cel mai mare potențial!

    Echipa CȘE: Ce credeți că ar trebui să-i învețe școala în plus pe elevi?

    Carmen Ilea: Oamenii de azi se aud, dar nu se mai ascultă unii pe alții, au uitat să se asculte și cu sufletul... E un paradox!

Deși suntem diferiți, totuși, visăm la fel, zâmbim la fel, suferim la fel, iubim la fel! Școala are meritul de a ne aduce împreună. Pe lână cunoștințe, școala ne poate învăța să fim toleranți, să comunicăm, să ne exprimăm punctul de vedere, să-l argumentăm, să ne respectăm reciproc, să fim o echipă, să devenim prieteni!

Am spus “ne poate învăța”, pentru că nimeni nu poate învăța nimic de la nimeni dacă nu își dorește sincer acest lucru.

    Echipa CȘE: Aveți sfaturi pentru elevii nehotărâți cu privire la viitorul lor?

    Carmen Ilea: Sunt convinsă că tinerii de azi pot lua decizii bune pentru ei, în măsura în care ajung să se cunoască pe sine, să-și descopere calitățile, să le valorifice, să-și conștientizeze minusurile și să le diminueze. 

Cred că e important să-și răspundă la întrebarea „Cine sunt eu?” și atunci vor ști! Sfaturile altora devin de prisos.

Totuși, dacă insistați, cred că e important să-și urmeze vocația, să-și asculte inima, să se iubească și să se respecte mai mult.

    Echipa CȘE: Aveți hobby-uri? Dacă da, care sunt acestea?

    Carmen Ilea: Hobby-uri...Da, ca mulți dintre noi, muzica, dansul, grădinăritul, căutarea de rime, călătoriile. Îmi place să cunosc locuri noi și oamenii acestor locuri, cu obiceiurile și tradițiile lor.

Simt că mă îmbogățesc sufletește!

Astfel, am avut prilejul să aflăm valorile după care doamna profesoară Carmen Ilea se ghidează pentru a se împlini atât pe plan profesional, cât și pe plan personal- respectul și deschiderea sufletească. 

Articol realizat de CȘE CNLR – Departamentul Media: Director Marcoie Laura, Redactori Mihăilă Roxana & Rodilă Oana